Svetski dan životne sredine na FSU

/ / Bauhaus, Vesti / 5. 06. 2024.

Svetski dan životne sredine se obeležava 5. juna širom sveta. Ove godine zemlja domaćin je Kraljevina Saudijska Arabija. Događaj se sprovodi u okviru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) sa ciljem promovisanja napretka u ekološkoj dimenziji Ciljeva održivog razvoja.

 

Centralne teme Svetskog dana životne sredine za 2024. godinu su obnavljanje zemljišta, dezertifikacija i otpornost na sušu. Konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom i/ili dezertifikacijom, posebno u Africi, sačinjena je 17. juna 1994. godine u Parizu. U našoj zemlji ova konvencija je potvrđena 2007. godine. 

Konvencija i kampanja #GenerationRestoration ukazuju na zabrinjavajuće podatke: 

  • oko 40% svetskog zemljišta je degradirano, 
  • broj i trajanje suša porasli su za 29% od 2000. godine i 
  • suše mogu da pogode više od tri četvrtine svetske populacije do 2050. godine. 

Obnavljanje zemljišta je ključni cilj Dekade Ujedinjenih nacija o obnovi ekosistema (2021–2030). Zaštita životne sredine i oživljavanje ekosistema ključni su za postizanje Ciljeva održivog razvoja.

Naš fakultet učestvuje u obeležavanju Svetskog dana životne sredine na informativan i edukativan način. Svaki pojedinac može da doprinese očuvanju ekosistema. Praktičan vodič, objavljen u sklopu obeležavanja Svetskog dana životne sredine, sadrži aktivnosti pomoću kojih gradovi, vlade, preduzeća i građani mogu da obnove ekosisteme. 

Pozivamo studente i sve zainteresovane da se upoznaju sa preporučenim aktivnostima u vodiču World Environment Day 2024 PRACTICAL GUIDE: https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/practical-guide.

Svetski dan životne sredine ukazuje i na potrebu ozelenjavanja urbanog prostora. Park FSU je primer povezivanja prirode i urbanog prostora, i podsticaj drugim ustanovama da kreiraju prijatan zelen ambijent. Pored ekološke i estetske uloge, park je postao mesto druženja, okupljanja i odmora naših studenata i zaposlenih. 

Svetski dan životne sredine za 2024: FSU u skladu sa prirodom

Video: Svetski dan zaštite životne sredine

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.