Kako veštačka inteligencija može pomoći startapovima

/ / Blog / 2. 08. 2024.

Veštačka inteligencija (VI) postaje sve značajniji alat za unapređenje poslovanja, a startapovi su posebno pogodni za implementaciju ove tehnologije zbog svoje fleksibilnosti i inovativnog pristupa. U nastavku ćemo istražiti kako VI može pomoći startapovima da se razvijaju, unaprede svoje operacije i postignu konkurentsku prednost.

Optimizacija operacija

Startapovi često rade sa ograničenim resursima i moraju da maksimiraju efikasnost svojih operacija. VI može analizirati velike količine podataka i identifikovati obrasce i trendove koji bi mogli promaći ljudskom oku. Ova analiza može pomoći u optimizaciji zaliha, poboljšanju logistike, smanjenju troškova i povećanju produktivnosti. Na primer, algoritmi za mašinsko učenje mogu predvideti potražnju za proizvodima i pomoći startapovima da efikasno upravljaju svojim zalihama.

Personalizacija korisničkog iskustva

Jedna od najvažnijih prednosti veštačke inteligencije je mogućnost personalizacije korisničkog iskustva. Korišćenjem podataka o korisnicima VI može preporučiti proizvode ili usluge koje su prilagođene individualnim potrebama i preferencijama korisnika. Ovo može značajno povećati angažovanost korisnika i lojalnost brendu. Na primer, startapovi u e-trgovini mogu koristiti veštačku inteligenciju za personalizaciju ponuda, što može dovesti do povećanja prodaje i zadovoljstva korisnika.

Automatizacija zadataka

VI može automatizovati rutinske i ponavljajuće zadatke, oslobađajući vreme zaposlenima da se fokusiraju na kreativnije i strateške aktivnosti. Čet-botovi zasnovani na veštačkoj inteligenciji mogu pružiti korisničku podršku 24/7, odgovarajući na česta pitanja i rešavajući probleme korisnika u realnom vremenu. Ova automatizacija može poboljšati efikasnost i smanjiti troškove poslovanja.

Analitika i donošenje odluka

VI može pomoći startapovima da donose adekvatne odluke analizom podataka i predviđanjem budućih trendova. Algoritmi za mašinsko učenje mogu analizirati tržišne podatke, ponašanje korisnika i konkurenciju, pružajući uvide koji mogu pomoći u strateškom planiranju i donošenju odluka. Ova analitika može biti posebno korisna za startapove koji žele da identifikuju nove poslovne prilike i prilagode svoje strategije tržišnim promenama.

Razvoj proizvoda

VI može ubrzati proces razvoja proizvoda pružajući uvide iz analiza podataka i testiranja. Startapovi mogu koristiti veštačku inteligenciju za analizu povratnih informacija korisnika i identifikaciju oblasti za poboljšanje proizvoda. Takođe, VI može pomoći u testiranju novih funkcionalnosti i predviđanju njihovog uticaja na korisničko iskustvo, što može smanjiti rizik i troškove razvoja.

Unapređenje marketinga

VI može značajno unaprediti marketinške strategije startapa. Korišćenjem algoritama za analizu podataka startapovi mogu bolje razumeti svoje ciljne grupe i kreirati efikasnije marketinške kampanje. VI može pomoći u segmentaciji tržišta, personalizaciji marketinških poruka i optimizaciji budžeta za oglašavanje. Ovo može dovesti do većeg povrata na investiciju i boljeg pozicioniranja na tržištu.

 

Primeri korišćenja veštačke inteligencije u startapovima

1. UiPath

Opis: UiPath je startap koji se bavi razvojem softverske robotike (RPA – Robotic Process Automation). Korišćenjem veštačke inteligencije oni automatizuju rutinske poslovne procese. 

Upotreba veštačke inteligencije: Njihovi alati koriste mašinsko učenje za prepoznavanje obrazaca u poslovnim procesima i automatizaciju zadataka kao što su unos podataka, obrada faktura i upravljanje dokumentima. 

Rezultat: Kompanije koje koriste UiPathove proizvode beleže značajno smanjenje troškova i vremena potrebnog za obavljanje repetitivnih zadataka, povećavajući ukupnu produktivnost.

2. ZestFinance

Opis: ZestFinance je startap u finansijskoj tehnologiji koji koristi veštačku inteligenciju za procenu kreditne sposobnosti korisnika. 

Upotreba veštačke inteligencije: Korišćenjem naprednih algoritama mašinskog učenja ZestFinance analizira netradicionalne podatke kao što su obrazovne pozadine, obrasci potrošnje, čak i društveni mediji, kako bi pružio preciznije procene kreditnog rizika. 

Rezultat: Ova tehnologija omogućava davanje kredita osobama koje bi tradicionalni modeli odbili, a istovremeno smanjuje stopu loših kredita.

3. Cortexica

Opis: Cortexica je startap specijalizovan za vizuelnu pretragu i analizu slika. 

Upotreba veštačke inteligencije: Njihova tehnologija koristi veštačku inteligenciju za prepoznavanje i analizu vizuelnih elemenata na slikama, što omogućava korisnicima da pretražuju proizvode putem slika umesto teksta. 

Rezultat: Ova tehnologija je posebno korisna u modnoj industriji, jer omogućava korisnicima da jednostavno fotografišu predmet i pronađu slične proizvode onlajn, što povećava angažovanost korisnika i prodaju.

4. Clara Labs

Opis: Clara Labs koristi veštačku inteligenciju za asistenciju u upravljanju kalendarima i zakazivanju sastanaka. 

Upotreba veštačke inteligencije: Clara koristi prirodni jezik za razumevanje zahteva korisnika i automatsko zakazivanje sastanaka, slanje pozivnica i upravljanje promenama u rasporedu. 

Rezultat: Ova automatizacija smanjuje administrativni teret za korisnike, omogućavajući im da se fokusiraju na važnije zadatke.

Veštačka inteligencija nudi širok spektar mogućnosti za startapove – od optimizacije operacija i personalizacije korisničkog iskustva do automatizacije zadataka i unapređenja marketinških strategija. Implementacija veštačke inteligencije može pomoći startapovima da budu efikasniji, inovativniji i konkurentniji. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, startapovi koji budu integrisali veštačku inteligenciju u svoje poslovanje imaće značajnu prednost u savremenom poslovnom okruženju.

AUTOR: Vladana Radnović

 


Leave a Comment

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.