Odbrana doktorskih umetničkih projekata Anamarije Serde i Vladimira Jočića

/ / Vesti / 2. 10. 2024.

Nedavno je održana odbrana doktorskog umetničkog projekta kandidatkinje Anamarije Serde pod nazivom „Neophodnost glumačkog izraza u muzičkom teatru, temeljena na ulozi Karlote Grizi u originalnom muzičko-scenskom prikazu Karlota Grizi – od Vižinade do večnosti”. Ovaj projekat, koji je mentorisala prof. emeritus Vida Ognjenović sa Fakulteta savremenih umetnosti, istražuje ključnu ulogu glumca u muzičkom teatru i jedinstvene kvalitete koje glumac može doneti muzičkoj numeri i žanru mjuzikla.

Istraživanje se fokusira na analizu glumačkog procesa u stvaranju lika u mjuziklu „Karlota Grizi – od Vižinade do večnosti”, čija je premijera održana 2. oktobra 2021. godine u pozorištu „Antonio Gandusio” u Rovinju, u produkciji festivala „Rovinj Art & more” i „Opera b.b.”.

 

Takođe, u okviru ovog videa prikazana je i odbrana doktorskog umetničkog projekta kandidata Vladimira Jočića pod nazivom „Dinamika tela”, koji je mentorisao mr Saša Filipović, redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti. U ovom doktorskom umetničkom projektu, Jočić se bavio kompleksnim fenomenom pokreta i prikazom dinamike tela u likovnoj umetnosti. Njegovo istraživanje temelji se na fotografiji kao mediju, kroz koji beleži telo u prostoru koristeći dugu ekspoziciju, a zatim transponuje fotografske predloške u uljane slike na platnu.


Leave a Comment