Profesorka Marina Bukvički učestvovala na 39. Festivalu Internacionalnog Alternativnog Teatra (FIAT) u Podgorici

/ / Vesti / 16. 10. 2024.

Profesorka Marina Bukvički imala je čast da učestvuje na 39. Festivalu Internacionalnog Alternativnog Teatra (FIAT), najznačajnijem i najvećem festivalu alternativnog teatra u regionu, koji je održan prošlog meseca u Podgorici. Ovaj prestižni festival okuplja umetnike iz celog sveta i pruža platformu za inovativne, nekonvencionalne i eksperimentalne pristupe umetnosti. Marina Bukvički predstavila je svoj multimedijalni projekat o Milevi Marić Ajnštajn, pod nazivom „Ja – lutka / I – a doll”, koji je osvojio srca publike i kritičara.

Neobična priča posvećena svim ženama

„Ja – lutka / I – a doll” je multimedijalni projekat koji kroz kombinaciju video-materijala, zvuka, glume i simboličkih elemenata istražuje život Mileve Marić Ajnštajn, briljantne naučnice i prve supruge Alberta Ajnštajna. Projekat je duboko posvećen svim ženama i bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti, ličnih i profesionalnih žrtvi, kao i pritiscima društvenih normi.

Kroz priču o Milevinom životu i njenim žrtvama, projekat otvara univerzalna pitanja: Koliko ljubav košta? Koliko smo spremni da se odreknemo sebe da bismo bili voljeni i prihvaćeni? Korišćenjem multimedijalnog pristupa, Milena Bukvički uspeva da stvori moćnu emotivnu atmosferu koja publiku ne ostavlja ravnodušnom.

Veliki uspeh na FIAT-u

Projekat je izazvao oduševljenje kod publike i osvojio je izuzetno pozitivne kritike od strane struke. Kritičari su pohvalili kako autentičnost same priče tako i inovativan pristup u realizaciji. Publika je bila impresionirana slojevitošću poruke, kao i vizuelno snažnim pristupom umetnosti. Umetnički rad Marine Bukvički na FIAT-u bio je jedan od najzapaženijih nastupa, čime je ona još jednom dokazala svoj kreativni i umetnički potencijal.

Nove prilike i pozivi za gostovanja

Nakon ogromnog uspeha na FIAT-u, profesorka Bukvički je dobila pozive za nova gostovanja na festivalima i u pozorištima širom regiona. Ovaj projekat otvara vrata za dalje istraživanje tema o ženama u nauci, kao i o ulozi žene u društvu uopšte, čime ona dodatno potvrđuje važnost umetničke interpretacije ovih tema u savremenom kontekstu.

Ovaj uspeh ne samo da osvetljava ličnost Mileve Marić Ajnštajn, već postavlja i univerzalna pitanja o društvenim ulogama žena, ljubavi i ličnim odricanjima, što ovaj projekat čini izuzetno relevantnim i značajnim na današnjoj umetničkoj sceni.

Čestitamo našoj dragoj profesorki i želimo joj puno uspeha u daljem radu!


Leave a Comment